Flori Jianu

Andreescu Haret Maria Virginia -arhitect 1894-1962 -fig 73

Maria Virginia Andreescu Haret (n. 21 iunie 1894 - d.6 mai 1962) a fost prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general, statut recunoscut prima dată în cadrul celui de-al XVI-lea Congres de Istorie a Științei organizat la București, în 1981

A fost nepoata pictorului Ion Andreescu și a fost căsătorită cu fiul lui Spiru Haret.

Maria Virginia Andreescu a rămas orfană de mamă la 9 ani și s-a ocupat de cei trei frati și de gospodărie. A făcut liceul în particular, luându-și bacalaureatul la liceul Mihai Viteazul. La 18 ani a intrat prima la Școala Superioară de Arhitectură. În paralel a studiat Belle-Arte și a realizat un număr mare de acuarele care, astăzi, fac parte din Colecția de Stampe a Bibliotecii Academiei Române.

Din 1923 a lucrat în serviciul tehnic al ministerului Educației nationale, de unde s-a pensionat în 1947. În perioada interbelică a reprezentat România la Congresele internaționale de arhitectură la Roma, Paris, Moscova și Bruxelles. Pentru activitatea sa a primit de-a lungul vieții nenumărate premii care i-au confirmat valoarea.

Printre cele mai importante realizări ale sale se numără o serie de blocuri de pe Calea Victoriei (printre primele la care s-a utilizat betonul armat), pavilionul adminstrativ și dependințele subterane ale Aeroportului Băneasa, Liceul „Gheorghe Șincai” și Colegiul Național „Cantemir Vodă” din București.

O regăsim în cadrul unor concursuri de artă grafică cu lucrări premiate precum:
- Locul I - Băi Făgăraș – lucrare neexecutată
- Locul II - o aripă nouă la Ministerul Domeniilor din București – lucrare neexecutată
- Locul II - Internat pentru Școala de Meserii din satul Năsăud – lucrare neexecutată

În ultimii ani ai vieții a elaborat monografia: „Istoricul clădirii Teatrului Național din București”.

A decedat la 6 mai 1962 la Bucureşti şi a fost înmormântată la Cimitirul Bellu Ortodox fig. 73, alături de soţul ei SPIRU HARET (1892-1970) şi socrul, acad. Prof. univ. Ministrul al Instrucţiunii SPIRU HARET (1851-1912).

La comemorarea a 50 de ani de la moartea sa, a avut loc o conferința, susținută de profesorul Virgiliu Z. Teodorescu, la care s-au proiectat imagini ale clădirilor construite de ea, fiind un omagiu adus primei femei arhitect din lume. Nu a fost doar o deschizătoare de drumuri, ce a făcut mai ușor de implinit visul altor femei de a deveni arhitect, ci și un foarte bun arhitect, dovadă rămânând clădirile care îi poartă semnătura, fiind o femeie care a adus cinste țării noastre.

Iată şi mormintele, modeste, mai bine zis discrete, ale lui Spiru Haret şi Ana Haret, rudele din partea soţiei ale dr. Angelescu. Ce mult s-au iubit cei doi. În testamentul său, făcut cu un an înainte de moarte (1912), Haret scrie: “Pe soţia mea Ana Haret o rog să primească dispoziţiunile din acest testament ca o slabă dovadă de iubire şi recunoştinţă ce i-o port pentru că în timpul unei lungi căsnicii a făcut tot ce a putut ca să-mi asigure viaţă liniştită şi mulţumită. Îi mulţumesc cu deosebire pentru toată osteneala ce şi-a dat în timpul cât am avut a mă lupta cu cele mai mari greutăţi şi pentru a mă scuti cu totul de orice grijă materială aşa că am putut avea toată liniştea sufletească pentru a mă consacra exclusiv îndatoririlor ce-mi erau impuse. Îmi pare rău că după atâta muncă nu pot, după moartea mea, să-i asigur o viaţă tot aşa scutită de griji şi de necazuri cum a făcut ea pentru mine”.
Cine ar fi crezut că în ministrul sever şi tăcut, în matematicianul rece, se ascundea atâta candoare şi poezie?

Random image

Album info

Gallery Stats

  • Version: 3.0.2
  • Albums: 961
  • Photos: 14565
  • Hits: 7272848